Monday, January 23

Witness an accident


MONDAY MORNING.
It was just few kms away from Telupid when I witness an accident. The incident begins with a car carelessly approached me closely at the back. I tried to speed up, but it keep trying to overtake me. Dalam otak tfikir juga kenapa juga memandu tergesa2 sampai pergerakan pun membahayakan kereta lain. Jadi, beri dia laluan memotong. Tidak sampai beberapa minit,  70 meter di hadapan, kereta tadi terpusing2 di jalan, masuk ke dalam longkang besar di tepi jalan. 
TRIED TO HELP
Cuba juga beri bantuan dengan menelefon nombor2 emergency yang sepatutnya. Tapi malangnya apa nombor pn tidak tau apa mahu didail. Lastnya, ke tepi jalan, keluar kejap tengok kereta tadi. Nasib baik kereta tersepit di Pipe line longkang tu. Kalau tidak, bayangkan saja apa terjadi kalau kereta meluru terus ke jambatan batu tu. Mesti habis remuk keretanya di bahagian depan. Kes pemandu ni cuba mengekor kereta lain memotong kereta, kereta yang diekor selamat memotong, tapi kereta yang ni bertembung dengan kereta lain dari lorong yang bertentangan.
BE SAFE WHILE DRIVING
Memandu laju, kena ingat bukan nyawa kita seorang saja bakal tergadai tapi juga orang lain. Apa kata kalau memandu jangan terlalu rapat di belakang orang lain, dan kalau memotong pastikan jarak kenderaan di hadapan masih selamat untuk kita memotong. Jangan main ikut saja kereta depan memotong. Sepanjang baki perjalanan dari Telupid ke Segaliud, terfikir2 apa agaknya yang berlaku kalau awal tadi tidak beri laluan pun kereta tadi memotong. Apa agaknya terjadi kalau ikutkan rasa blaju lagi bila berhadapan dengan pemandu begitu. Mungkin kalau tidak beri laluan tadi, dengan kereta2ku sekali masuk ke longkang, kan?