Monday, June 8

TravelLight: Trip to Universal Studios, Singapore


Sebelum bercuti, backpaker perlu study tentang perjalanannya, terutamanya apabila ia melibatkan kos yang agak lumayan kerana antara objektif utama backpacking adalah untuk mengurangkan kos perbelanjaan sepanjang trip. 
Untuk study tentang Singapura, aku banyak membaca melalui pengalaman2 orang ke Singapura, khususnya ke Universal Studios melalui tulisan2 mereka dalam blog. Tapi ada banyak benda yang aku tidak puas hati kerena ada lebih 10 blog perlu aku gabung untuk mendapatkan gambaran yang nyata tentang perjalanan ke Universal Studios, Singapura. 
So, untuk tips ke Universal Studios, Singapore, baca tips penting yang sudah aku ringkaskan.. 
  • UNIVERSAL EXPRESS PASS. Beli tiket Universal Express. Aku beli dengan 50 dollar Singapore melalui lama web USS sebulan sebelum ke USS. Tiket Universal Express membolehkan aku main sekali sahaja setiap permainan yang wujud di USS dengan prioriti barisan depan dijamin 100%.. Once is enough yang penting dapat main semua permainan. So, buy Universal Express Pass (50 dollar Singapore)  
  • ADMISSION TICKET. Be alert! Tiket Universal Express hanyalah tiket utk membolehkan pengunjung main permainan2 yang wujud dalam taman dan bukanlah tiket masuk ke USS. Buat apa ada Universal Express Pass kalau tiada tiket masuk kan? Hahaha. So beli online atau beli di kaunter tiket di USS dengan harga 68 dollar Singapore Admission Ticket tu. Tiket ni membolehkan kita masuk ke dalam USS. So, buy Admission Ticket (68 dollar Singapore)  
  • ONLINE TICKET. Pastikan anda membeli tiket secara online. Bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian. Bukan menghina tapi aku rasa lucu (terang2an tersengih2 menengok dorang berbaris membeli tiket) dengan mereka yang berbaris di depan kaunter semata-mata untuk membeli tiket, walhal aku dengan sintaku terus direct ke kaunter ticket online untuk urus pass2 masuk x sampai 5 minit berurusan. Jangan buang masa, beli tiket online guna debit kad or credit card. Mine is CIMB debit card.
  • THE LANE. Sebelum masuk ke dalam mana2 kawasan permainan, pastikan penjaga laluan tu tahu kita pembeli Universal Express supaya tidak perlu beratur di belakang 100 orang yang lain untuk bermain permainan yang ada. Kebaikan Universal Express Pass ialah tidak perlu beratur panjang untuk bermain permainan. Apa pun, pemegang tiket ni akan main lebih cepat banding mereka yang beli tiket jenis lain. So, sila peka dengan laluan untuk Universal Express, otherwise, anda rugi mungkin sejam sebab silap beratur panjang. 
  • LESS IS MUCH MORE BETTER. Backpack, maksudnya akan kurang juga benda barangan yang dibawa. Your $$$, any kinds of cam, monopod, passport, and yourself are all that most important. Lainnya boleah ditinggalkan di rumah. Okey? One more thing, main permainan tertentu memerlukan pengunjung not to bring anything in case of falling objects during the rides. Ia akan mengganggu mereka yang berada dalam USS juga. Penyelesaiannya adalah LOCKER. Free for first 75 minutes, and addition 3 dollar for next 20 mins. So, manfaatkan cop cari kawan2 yang lain untuk membuka locker untuk dapat free locker sepanjang keberadaan di USS.  
  •  STUDIO GUIDE. Please grab one as soon as u arrived. Ini penting untuk jadi pedoman atau petunjuk jalan menggantikan kompas. Ia juga adalah peta untuk memastikan anda tidak tertinggal walau satu pun jenis permainan. Tanpa Studio Guide yang berbentuk brochur ini, anda mungkin tercari ke sana ke mari permainan yang masih tidak dimain. Be systematic! Setiap saat sangat berharga. Jalan, main, tanda. Enjoy the games. So, Studio Guide is a must. 
  • FUEL. Nyawa cuma ada satu, jadi perlukan makanan sebagai minyak mengisi perut. Puratanya makanan akan berharga 20 dollar untuk fast food, harga termasuk air yang termurah wujud di USS. Kita ada dua pilihan, beli makanan guna kupon makan yang diberi di kaunter tiket USS yang hanya valid di kedai makan tertentu, atau bawa bekal masuk USS. Jangan dibawa peti sejuk jak la. 
  • More to write.. Sedang imbas kembali tips2 yang perlu dikongsi bersama anda dan anda. Happy reading!